Övrigt / Är du journalist ?

Bakgrund

Denna sajt syftar till att ge allmänheten ett enkelt verktyg att söka och hitta leverantörer och fakturor bland kommuner och regioner och själva debattera kring resultatet. Jag publicerar inte på denna sajt resultatet av vad AI-systemet identifierar som avvikelser, sentiment och klassificeringar. Materialet används för att träna de algoritmer som byggs för en kommersiell produkt som exempelvis hittar avvikelser i årsredovisningar och finansiell data. Om jag skulle publicera AI-systemets resultat för allmänheten bedömmer jag att risken kan vara stor för felaktiga utpekanden och missbedömningar av vad informationen betyder och hur den ska användas. Den kommersiella produkten är inte tillgänglig för allmänheten så jag har alltså valt att inte visa denna information i dagsläget.

Om du är journalist och vill ha listor för avvikelser som systemet identifierat kan du höra av dig till mig så skickar jag utan kostnad givetvis det material som bearbetas för att du själv ska kunna göra egna efterforskningar. Du kan beställa material baserat på:

  • Avvikelsetyp (dialog behövs för att förklara vilka avvikelsertyper som är tillgängliga)
  • Sentiment (dvs. är det något positivt eller negativt)
  • Sektor / industri
  • Geografiskt område

Detta material kan du använda för undersöka och identifiera snabbt hurvida det finns något som har allmänintresse och är intressant för dina läsare. Det är precis detta jag själv gjort vid mina publiceringar på https://www.jensnylander.com. Jag har dock själv begränsat med tid för egna efterforskningar och journalistik och därför delar jag givetvis ut allt material till journalister utan att konkurrera om läsarna då materialet innefattar tusentals avvikelser.Tänk även på att systemet dygnet runt uppdaterar "sig själv" och kan identifiera nya avvikelser som inte fanns när du beställde materialet.

Hur används AI ?

Historiskt har företag bedömts utifrån exempelvis recensioner om deras varor och tjänster på nätet av köpare, offentlig finansiell information och eventuella skulder som traditionella kreditupplyningsverksamheter erbjuder data kring. Upplysningsbolag som idag säljer affärsinformation består i huvudsak av företagets finansiella information. Det är på väg att förändras med introduktionen av AI.

Mitt område rör sig om att tolka en mängd källor, träna algoritmer för att avgöra vad som exempelvis är normalt och automatiskt klassificera data. En del i detta arbete är regressionsanalys som är en del i maskininlärning (AI). Arbetet bedrivs normalt för juridiska personer där större delen av arbetet kan ske utan direkt hänsyn till dataskyddsförordningen. Däremot kan samma system används för fysiska personer om bearbetningen sker av någon som har "rätt" att bearbeta uppgifterna och exempelvis bolaget som erbjuder tjänsten är personuppgiftsombud.

Kontakta mig

Som journalist kan du antingen e-posta mig på jens@jnylander.se eller ringa 0733-670882 så hjälper jag dig att ta fram det material du önskar utan kostnad.